Maxi Magazin Rota’da bu hafta: Galata Kulesi
Galata Kulesi, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edildi. Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanıldıktan sonra, yangın gözetleme kulesine çevrildi. Zaman zaman deprem ve yangınlarla tahrip olan kule, Osmanlı döneminde birkaç kez tadilat geçirdi. 1960’lı yıllara gelindiğinde bir hayli harap durumda olan kule, İstanbul Belediyesi tarafından restore edilerek ziyarete açıldı. Galata Kulesi 2020 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden restore edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kuleye sonradan eklenen betonarme unsurları ve kafeteryaları kaldırılarak, kulenin kapılarını müze işleviyle ziyaretçilere yeniden açtı. Galata Kulesi’nin duvarları içerden sizi seyir terasına götüren spiral dar merdivenlerle çevriliyken (terasa direkt çıkabileceğiniz asansörler de mevcut), kulenin her katı ayrı ayrı müzeler olarak dizayn edilmiş. Bu mini müzelerde pek çok tarihi malzeme ve eşyaya tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca kulenin içinde bir de üç boyutlu prototip İstanbul haritası var. Bu harita ile İstanbul’a kuş uçuşu bakabilir ve İstanbul’un sokaklarının, caddelerinin, denizinin, boğazının, köprülerinin, parklarının, ormanlarının eşsiz birleşimini uzaktan görme şansı yakalayabilirsiniz . Seyir terasında ise Sultanahmet’e, Topkapı’ya, Galata’ya, Eminönü’ne, Haliç’e, Boğaz’a, Köprü’ye aynı anda bakabileceğiniz enfes bir manzara sizi bekliyor. Özellikle gün batımında orada bulunmanızı tavsiye ederiz.
Galata Kulesi dendiğinde akla yalnızca kule değil Galata bölgesi de gelir. Kuleyi ziyarete gelmişken aman Galata’nın efsaneler ve tarihlerle dolu dar sokaklarında gezmeyi ve enfes lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın.
Galata Efsaneleri Rotası
Bu özel rota ile Galata’nın ve antik Konstantinopolis’in aşk, romantizm, mitoloji, sanat, edebiyat ve tarihle iç içe geçmiş en tutkulu hikayelerini ve sofistike yerlerini keşfedebilirsiniz.
Galata Kulesi- Kız Kulesi, Boğaziçi’nin etrafında örülmüş mitolojik efsanelerin yanı sıra, Andre Chenier gibi bazı önemli şair ve sanatçıların merak uyandıran hikayelerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca Sufi tarikatının Mevlevihanesini ziyaret edebilir ve ilahi aşk ve maneviyat için ezoterik arayışlarına şahit olabilirsiniz. Ayrıca Nobel ödüllü ünlü yazar Orhan Pamuk’un ünlü romanı olan Masumiyet Müzesi’ni ziyaret edebilir ve yazarın kendisinin ifade ettiği gibi “bireylerin insanlığını ortaya çıkaran” melankoli kavramını anlayabilirsiniz.
Galata İnanç Rotası
Galata bölgesi, 2000 yıllık zengin tarihi ve mirası nedeniyle birçok din ve inancın çok renkli bir kaleydoskopudur. Bu rota ile bu bölgede hala ayakta duran cami, kilise ve sinagogların en güzel örneklerini keşfedebilirsiniz.
Bu zengin bölgede başlangıçta 1325 yılında Dominik Tarikatı rahipleri tarafından Katolik kilisesi olarak inşa edilen, daha sonra 1478’de camiye dönüştürülen ve dönemin padişahı tarafından 1492’de İspanyol Engizisyonundan kaçan Müslüman Arap mültecilere verilen Arap Camii ile tura başlayabilirsiniz. Bu yapı, Orta Çağ dini Gotik Mimarisinin İstanbul’da kalan tek örneği. Sonrasında, Galata Kalesi olarak inşa edilen, daha sonra 1756’da camiye dönüştürülen Yeraltı Camii var. Orijinal yapının bodrum katında, Bizans’ı korumak için Haliç’in girişine uzanan devasa zincirin bulunduğu alan yer alıyor. Ayrıca 19. yüzyıldan kalma aktif bir Roma Katolik kilisesi olan SS Peter ve Paul Kilisesi’ni, Aziz Krikor Lusavoriç’e adanmış Ermeni Kilisesi’ni, şu anda İstanbul’da ziyarete ve duaya açık tek aktif Aşkenaz sinagogu olan Aşkenazi Sinagogu’nu keşfedebilirsiniz. Son ziyareti ise; 1587 yılında büyük mimar Mimar Sinan tarafından tasarlanan ve inşa edilen külliye olan Kılıç Ali Paşa Külliyesi’ne yapabilirsiniz. İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in köleliği sırasında külliyenin yapımında köle olduğu rivayet edilmektedir.
Galata Lezzet Rotası
Şehirden lokal lezzetler, bölgenin ilk eğlence, restoran ve pastanelerin olduğu yerler bakımından Galata zengin bir lezzet repertuvarına sahip. Bu bölge, yemek tutkunları ve sokak yemeklerini sevenler için bir cennet. Bu rota sizleri yerel lezzetleri tadabileceğiniz ve bazı önemli restoran, kafe, kulüp ve pastanelerin tarihini öğrenilebileceğiz leziz bir yolculuğa çıkaracak. Bu yürüyüş sizi kokoreç, turşu, balık-ekmek, ıslak hamburger, börek, dondurma, lokum, baklava, Türk kahvesi, simit, lahmacun, midye dolma şerbet ve daha birçok lezzetli sürprizler ile karşılaştırarak çok çeşitli yiyecekleri tadacağınız büyüleyici yerlere götürecek. Bu eşsiz geziniz sırasında bu lezzetlerle gününüzü renklendirmeyi unutmayın deriz.