Yetkin Yüksel’in Penceresinden Tebdil-i Mekân
Sıla Erkan’ın “durum-mekân-zaman” üçlemesinin ikinci ve son oyunu Tedbil-i Mekân. Üçlemenin bütün oyunlarını zevkle seyrettim. Tebdil-i Mekân Meyhanede yaşayan 4 insanın yaşamlarını absürt komediyle seyrediyoruz. Olay örgüsü, yaşama farklı ve içten bakmamıza neden oluyor.
Böylece oyuna seyirci yaklaşıyor. Gülüyor ve karakterleri kucaklıyor. Oyunun yazarı ve yönetmeni Sıla Erkan… Sıla gerçekten yetenekli bir sanat insanı… Yazıyor, oyunu yorumlayarak yönetiyor ve oynuyor. Yazdığı üç oyunda da başarılı.
Oyunculukları çok sevdim. Dört karakterin de yaşam öykülerini net görüyoruz. Dört farklı karakterin oluşturduğu katmanlı çatışmaya şahit oluyoruz. Böyle karakterin kendini yansıtması derinleşiyor. Bütün oyuncular da bu derinliği görüyoruz.
Hatice Düştegör’ün rolünde ise sırtından bıçaklanmış olarak seyrediyoruz. Oluşturulan metafor seyirciyi diri tutuyor. Kadın ölümlerini oyun boyunca düşünmemenizi sağlıyor. Bunu çok güçlü bir yorum olarak görüyorum. Hatice’nin oyunculuğunu da çok beğendiğimi söylemek isterim.
Apartman Sahne; Sıla Erkan’ın kurduğu, tırnaklarıyla kazıya kazıya büyüttüğü çok değerli bir tiyatro. Apartman Sahne tiyatro seyircisini oyunlarına davet ediyor. Ben gitmenizi çok isterim. Pişman olmazsınız. Alkışı bol olsun. Seyircisi bol olsun.
Ayrıca Apartman Sahnesi 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle yayımladığı bildiriyi de okumanızı isterim.