Yetkin Yüksel’in Penceresinden Sır
Sır…
Oyunun adıyla başlayan merak, oyun boyunca insana ait değerlerin oluşturduğu çatışmayla devam ediyor. Oyunun, “İnsan yaşamını yönlendiren sırlar, doğruyu- yanlışı iç içe sokarak bambaşka yaşamlara mı mahkum ediyor?” sorusunu sormamıza neden olduğunu söylemek isterim.
Hangi çağda olursak olalım, insanın insan olmasından kaynaklanan önyargısı, saf olan değerlerin korunamamasına neden oluyor. Fransız yazarlar, Alexandre De Pattelliere ve Matthieu Delaport, bu süreci yakın arkadaşların akşam yemeğinde buluşmasıyla irdeliyor. Karakterlerin hepsi yaşam yorgunu. Yaşam yorgunu olunca da oluşturuldukları sırlar, absürt bir durum komedisiyle sahneye taşınıyor. Gerçekle ile kendilerini korumak için oluşturdukları saçmalıklar; insanın doğasını sorgulamaya yardımcı oluyor.
Gate Production yapımı olarak sahnelenen oyunu, Türkçeye kazandıran isim Hilal Arslangiray Kazanbal. Sinemaya uygun olan bu metnin yönetmeni Ahmet Kazanbal.
Ahmet Kazanbal olay örgüsünü karakterin farklı duruşları üzerine yorumlamış. Bu yorum sayesinde durum komedisi ortaya çıkmış. Oyun sıradan insanların içinde bulunduğu süreçleri işliyor. Böyle olunca da seyirci kendini bir anda oyunun içinde buluyor. Oyun uzun ve tek perde olması karşın, seyirci oyundan kopmadan, olayları takip edebiliyor. Oyunculuklara geldiğimizde ise: Tayanç Ayaydın, Emel Çölgeçen, Anıl Çelik, Tolga Güleç, Şeyma Gökçe Cengiz’i isimlerini görüyoruz. Oyundaki takım oyunculuğu açısından, dengeli ve karakterin farklılaşan unsurlarının çok net olduğunu söylemem gerekir. Her karakterin farklı yaşam çatışmaları var ki bu çatışmalar, geçmişte kendi aralarında irdelenmiş ve ön yargılarla hüküm verilmiş. Ancak gerçekle ön yargılar arasındaki davranışların oluşturduğu boşluk, yakın arkadaşların birbirlerini gerçek anlamda tanıyamamasına neden oluyor. Oyunculuğun etkisi burada net görünüyor. Her bir oyuncu karakterinden çıkmayarak oyuna katkı sağlıyor. Oyunda farklı bir seyirciyle tanıştım: Tiyatroya imkânları doğrultusunda para ayıran, nitelikli oyunları araştırarak seçen ve izleyip yine nitelikli yorumlar yapan izleyici kitlesi. Bu tanışma hoşuma gitti. Sır oyununa alkışı bol olsun diyorum. İyi seyirler.
Künye
Yazan: Alexandre De La Pattelliere & Matthieu Delaporte
Uyarlayan: Hilal Arslangiray Kazanbal
Yönetmen: Ahmet Kazanbal
Müzik: Pinhani
Işık: Gökhan Gülçebi
Dekor tasarım: Gizem Köroğlu
Dekor uyg: Set Dec
Yapım: Gate Production
Yapım Koordinatörü: Aytunç Taylan
” Sır” Sahneleceği tarihler:
26 Mart- Kartal
29 Mart- Maltepe
22 Nisan- Baba sahne
27 Nisan Fişekhane