fbpx
Adsiz tasarim 8

Edebiyat Dünyası, İsrail’e Karşı Boykot Çağrısında Bulundu

Dünya genelinde birçok edebiyatçının da aralarında bulunduğu yüzlerce yazar, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonları dolayısıyla İsrailli yayıncılara karşı bir boykot çağrısında bulundu. Filistin Edebiyat Festivali tarafından kaleme alınan açık mektup, Nobel ödüllü yazarlar ve Booker, Pulitzer, Ulusal Kitap Ödülleri sahiplerinin imzalarını taşıyor. Mektupta, yazarların “İsrail’in Filistin halkına uyguladığı insan hakları ihlallerine katkıda bulunan ve apartheid ile soykırımı destekleyen tüm şirketlerle ilişkilerini kesmeleri gerektiği” belirtiliyor.

İngiltere’de birçok yazar ve yayıncı, İsrail’in kültürel kurumlarına karşı kapsamlı bir boykot çağrısı yaptı. Bu hareketin destekçileri arasında Nobel ödüllü Fransız yazar Annie Ernaux, Amerikalı filozof Judith Butler, Pulitzer ödüllü Viet Thanh Nguyen, Hindistanlı yazar Arundhati Roy, İrlandalı Sally Rooney ve Amerikalı Rachel Kushner gibi tanınmış isimler yer alıyor.

Reddediyorlar

Yazarlar, pazartesi günü yayımlanan mektupta, Filistinlilerin temel haklarının ihlaline dikkat çekerek, İsrailli yayıncılar, festivaller veya yayınevleriyle çalışmayı reddettiklerini belirttiler. Açık mektupta, bu boykotun “21. yüzyılın en büyük ahlâki, siyasi ve kültürel krizine” bir tepki olarak gerçekleştirildiği vurgulanıyor. Mektupta, Filistin halkının maruz kaldığı adaletsizliklerin göz ardı edilemeyeceği ifade ediliyor. Özellikle, 2023 Ekim ayında İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı askeri harekâtın yıkıcı sonuçları üzerinde duruluyor; bu süreçte kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Yazarlar, durumu “yüzyılın en büyük çocuk savaşı” olarak nitelendiriyor.

İyi niyetli iş birliği olmayacak

Mektup ayrıca İsrail’in Filistinlilere yönelik apartheid ve zorunlu göç politikalarına dair eleştiriler içeriyor. İmzacı yazarlar, İsrail kurumlarıyla “iyi niyet” çerçevesinde bir iş birliği yürütmenin, Filistin halkının zor koşullarını göz ardı etmek anlamına geleceğini vurguladı. Bu kurumlarla çalışmanın Filistinlilere zarar vereceğine inanan yazarlar, diğer edebiyat dünyası üyelerine de benzer bir tutum almaları için çağrıda bulundular. Açık mektubu imzalayan yazarlar arasında Booker, Pulitzer ve National Book Award gibi prestijli ödüllerin sahipleri de bulunuyor. Boykot çağrısı, edebi ve kültürel alanda olduğu kadar, ahlaki bir duruş sergileme amacı da taşıyor. Filistin halkının yaşadığı sıkıntılar karşısında bu boykotun evrensel bir dayanışma hareketine dönüşmesi ve kültürel duyarlılıkla yayılması hedefleniyor.

Magazin ve iş dünyasının seçkin bir haber kanalı olmak için çıktığımız bu yolda temiz tasarım anlayışımızı doğrulanmış haberlerimiz ile birleştiriyoruz.

Bizi Takip Edin